24-12-08

Iago 20 december 1998 - 18 november 2008

Na een korte doch zeer pijnlijke ziekte is Iago, de hulphond van mijn zoon Jelle, op 18 november ingeslapen. Het verdriet om het verlies was te groot om er over te schrijven, vandaar dat dit bericht hier nu pas verschijnt.

Iago

Het is niet in woorden uit te drukken hoeveel Iago voor Jelle betekende. Het was voor Jelle dan ook erg moeilijk om zonder zijn hulphond en maatje verder te gaan. Daar hij de hulp van zijn maatje enorm miste en duidelijk nodig had, ging hij voor een opvolger voor Iago. Zo zou alles wat Iago bij Jelle teweegbracht, de deuren die hij opende, de vrijheid die hij Jelle schonk, niet verloren gaan en was Iago's werk niet voor niks geweest.

Hij ging in het centrum van Hachiko trainen met de honden die reeds hun opleiding voltooid hadden en wachtten op een baasje. Ik stond op afstand toe te kijken toen hij met de laatste 3 overgebleven honden oefende en zag effectief de vonk overspringen. Niet Yves, die hier zo lang had gewoond, maar Yves' broer Youssef werd smoorverliefd op Jelle. Hij doet alles voor Jelle en Jelle lachte eindelijk opnieuw. Na intensief verder oefenen, woont Youssef sinds kort bij ons!

Jelle en Youssef

Tenslotte wil ik jullie een vreugdevolle kerst en een spetterend 2009 wensen!

kerstwensen

15:48 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

02-06-08

Onweer

Vanvond trok hier een onweer voorbij dat ik dacht, nu vergaat de wereld.
Goodwill heeft al in de meimaand een paar donderslagen gehoord en toen zag ik al dat hij geen grote held is, maar wie is dat wel ? Er zaten nu een paar fikse knallers bij .
De meeste honden reageren erop, sommige kwaad, haren rechtop en staart in de lucht. Dat is dan geen angstgedrag maar pure kwaadheid uit onwetendheid wat er is. Bij Goodwill vanavond zag ik echte angst. tegen of onder mijn benen gaan zitten en trillen als een espenblad. Met de staart tussen de benen achter de fauteuil kruipen.
Hoe ga je daar nu mee om?
Het beste is voor afleiding zorgen. Ga hem zeker NOOIT troosten hoe graag je dat wel zou willen doen. Door hem te gaan troosten bevestig je hem in zijn angsten en zal hij de volgende keer nog veel harder rillen en bang zijn.
Oplossing was dat het avond was en ik hem kon afleiden door zijn eten te geven. Algauw zag ik dat zijn maag primeerde boven de angst dus hebben we er maar van geprofiteerd. Het speeltapijt werd uitgerold en het spelletje zoek apport gedaan. Wie flink apporteert word beloond met een koekje of brokje.
En zo ebde het onweer stilaan weg, net als de angst van Goodwill voor het onweer.
Hieronder de foto bij het begin van het onweer en de andere foto tijdens het spel.
Zie hoe groot het verschil
onder de rok van baasje
muntjes oprapen

21:40 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

05-05-08

mooie dagen

Lente, het mooiste seizoen van het jaar. De vogels kwetteren dat het een lieve lust is. Goodwill ontdekt en geniet volop. Hij bestudeert de vogeltjes die zich komen wassen in het klaterende water van de kleine waterval . Ik zag zijn ogen schoteltjes worden toen een kikker vrolijk kwakend voor zijn neus kwam springen.
In Yves heeft hij een bondgenoot om stokken, takken en ander gerief te sprokkelen zodat het gazon soms een half slagveld lijkt.
Tussendoor word er nu en dan een nieuw commando bijgeleerd als we zien dat hij een vorig goed onder de knie heeft.
1 ding wil ons echter niet lukken...blaffen op commando.
Nochtans horen we hem soms blaffen als Yves een speelgoedje heeft dat hij persé zelf wil. Dan word hij passief beloond. Maar toch legt hij nog steeds geen link naar het commando en het blaffen zelf.
Geduld is een schone deugd, misschien lukt het ons ooit nog. We zullen er hem allesins niet minder graag om zienGoodwill mei 2008 (16)

16:53 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-04-08

een echte thuis

Goodwill gaat nu stilletjes naar de kaap van 5 maanden. Van een klein wurmpje is hij aan het uitgroeien tot een flinke hond. Beetje bij beetje krijgt hij ook meer zelfvertrouwen.
Waar we kunnen, nemen we hem mee. Hij gedraagt zich dan ook voorbeeldig.
Naar andere honden toe is hij heel sociaal en ook naar kinderen toe. De huisregels zijn nu heel goed gekend en de zindelijkheid gaat ook goed.
Belangrijkste is, hij voelt zich hier thuis.
Want behalve eten en drinken en regelmatig een wandeling heeft de hond ook nood aan leiding en regels. Een hond die niet gestuurd word en zijn zin mag doen is daarom niet gelukkig
En dat hij zich hier goed voelt bewijzen deze foto's......

IMG_0049
IMG_0050
IMG_0086
IMG_0088

22:04 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-02-08

zindelijkheid

Het is een tijdje geleden dat ik nog iets op de blog plaatste maar dat komt enkel en alleen door tijdsgebrek.
Yves is ziek geweest en er waren en zijn nog steeds problemen met de blaas van Goodwill. Hij doet zijn behoeften op commando maar nu en dan loopt het fout. Dan gaat Goodwill op een oncontroleerbare manier zes keer in een uur plassen om dan een uur erna weer normaal plasgedrag te hebben. Het is zeker geen kwade wil want Goodwill is pienter en leert rap. Hij weet ook dat flink gedrag beloont word en waarom zou hij zich dan anders gedragen? Bezoek bij de dierenarts heeft uitgewezen dat er infectie in de urine zat en daarvoor word Goodwill nu behandeld.
Bij deze zou ik graag van de gelegenheid gebruik maken om hier op de blog eens een woordje uitleg te geven over zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining bij pups is vaak een kwestie van veel geduld en goed opletten. Door een aantal dingen te doen kunt u het zindelijk worden wel bespoedigen. Hou de hond in huis goed in de gaten. Bij de meeste pups kun je aan zien komen dat hij moet plassen. Neem hem op dat moment meteen mee naar buiten, maar blijf met de pup staan op een plekje vlakbij huis waar hij mag plassen.
Veel bazen hebben de neiging om met de hond te gaan wandelen totdat hij gaat plassen. Op dat moment prijs de baas de hond en gaat weer naar huis. Nu vinden veel pups het echter veel leuker om te wandelen dan om met de baas weer naar huis te gaan. Wanneer u nu regelmatig na het plassen direct weer naar binnen gaat, leert de pup binnen de kortste keren dat buiten plassen betekent dat hij weer naar binnen moet! Dus gaat de pup zich aanwennen om het buiten zo lang mogelijk op te houden, zodat hij ook zo lang mogelijk buiten kan wandelen. Wanneer de pup voldoende controle over zijn blaas heeft gekregen, komt het zover dat de pup buiten helemaal niet meer plast. Immers, plassen betekent einde pret en opnieuw naar binnen. Wanneer de baas na lang lopen het opgeeft en met de pup weer naar binnen gaat, gaat de pup binnen direct plassen. Hij heeft het immers een poos opgehouden en moet nu toch echt!
Daarom werkt het vaak veel beter om met de pup naar buiten te gaan naar een plaats waar hij moet plassen en daar net zo lang te wachten totdat de pup inderdaad geplast heeft. Prijs hem dan uitbundig met wat lekkers of door met hem te gaan spelen en ga daarna pas met de pup wandelen. Zo leert de pup dat hij eerst moet plassen en dat hij daarna beloond wordt met een stukje wandelen. Voor de pup dus alle reden om zo snel mogelijk te plassen!
Moedig de hond ook rustig aan om op het plekje waar u het wilt te gaan plassen. Wanneer u op deze manier oefent met de pup en de pup begrijpt dat hij op die plek eerst moet plassen voordat u gaat wandelen, kunt u geleidelijk er een commando bij gaan gebruiken. Uiteindelijk leert u zo de hond om op commando te plassen. En dat kan erg handig zijn!
Nog wat andere tips met betrekking tot zindelijkheidstraining:
Corrigeer de hond alleen wanneer u ziet dat hij binnen iets doet (dus op heterdaad). Het heeft dus geen zin om pas later de hond naar de plek te brengen waar hij wat gedaan heeft en met teksten als "Wat heb jij daar gedaan, dat mag jij toch niet!" op zijn kop te geven.
Maak buiten plassen zo leuk mogelijk. Vindt de hond een balletje prachtig, neem dan een balletje meet dat hij pas krijgt wanneer hij geplast heeft.
Heb geduld met zindelijkheidstraining. Sommige honden zijn binnen een paar weken zindelijk, andere doen er soms maanden over.
Overweeg het gebruik van een kamerkennel (bench) bijvoorbeeld voor de nacht. Bij veel honden werkt dat fantastisch omdat de hond zijn eigen nest niet wil bevuilen. Denk er om dat de hond geleidelijk aan de bench moet wennen .
Zindelijkheidstraining staat of valt met het voorkomen van plassen in huis. Hoe meer tijd u besteed aan het in de gaten houden van de hond en het dus tijdig naar buiten brengen van de hond, hoe sneller de hond zindelijk zal zijn.
PIC_0012

18:24 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-01-08

Stap voor stap

Goodwill is nu een dikke week bij ons en dat betekent dat hij stilletjes de huisregels begint te kennen.
Hij word stap voor stap zijn eerste commando's aangeleerd en al zeg ik het zelf, hij doet het bijlange niet slecht. Het eerste wat hij moet leren is zindelijk zijn en dat hebben we grotendeels zelf in de hand. Iedere keer dat hij wakker word, gegeten of gespeeld heeft moeten wij hem buiten zetten op de plek waar hij moet en hem aanmoedigen. Natuurlijk gebeurt er nog eens een ongelukje maar meestal doet hij vlot zijn besoins.
Wat hij ook moet leren is zijn eigen naam en die kent hij al heel goed. Ook het woordje NON voor alles wat niet mag en als hij wakker is valt dat woordje heel veel. Als hij aan de planten knabbelt , de badmatten door het huis sleurt en zelfs als hij aanstalten maakt om binnen te plassen.
En dan is er nog het vrijwillig komen tot baasje als je hem dat vraagt. Eisen mag nog niet maar als je op speelse wijze vraagt om tot bij jou te komen binnen armbereik dan lukt dit meestal ook goed. Belonen is dan ook de boodschap, een knuffeltje of een aaitje doen soms wonderen.
Wanneer hij spontaan gaat zitten dan word er ook flinke sit gezegd zodat hij de link gaat leggen.
Gisteren zijn we voor het eerst een toertje rond de blok gaan wandelen ermee want hoe vroeger er gesocialiseerd word hoe beter. Het is dan ook niet moeilijk om hem aan de leiband te doen wandelen zolang Yves mee is. Gezwind loopt hij met zijn korte pootjes achter Yves , pitst soms eens in Yves zijn achterpoten en huppelt achter ieder blaadje die dwarrelt op opwaait.
Goodwill zijn slaapperiodes worden overdag korter maar s'nachts slaapt hij 8 uur aan één stuk.
Op de foto's zie je Goodwill die nu dik zeven weken is
goodwill 2008-01-15 (7)
goodwill 2008-01-16 (11)

15:05 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

09-01-08

Hij komt!!!!!

Tergend traag gaan de dagen voorbij en we telden af tot de 19e januari. Tot ik totaal onverwacht vandaag een smsje krijg van gastmama Christiane waar Goodwill verblijft met zijn mama Luka. Mama Luka word geadopteerd door Trees en krijgt daar een goeie thuis maar ze moet zo rap mogelijk van haar puppy's af omdat ze een TE goeie mama is en haar melkklieren moeten herstellen.
Dus.... komt Goodwill een weekje vroeger dan gepland. Nu hij toch niet meer mag gezoogd worden en hij vaste voeding eet kan hij bij ons. Weliswaar met wat extra puppymelk die hij drie maal per dag moet drinken en extra veel liefde en aandacht maar die zal hij hier zowiezo krijgen.
Natuurlijk zijn we dolenthousiast. Een nieuwe thuis voor mama Luka en onze pup een weekje vroeger. Plots lijk ik tijd tekort te komen want ik wil zoveel mogelijk werk gedaan krijgen voor hij komt zodat ik er heel veel mee kan bezig zijn. 11 nachten slapen worden ineens maar 3 nachtjes meer
Goodwill, we zien heel erg uit naar je komst en we beloven je een goeie opvoeding en heel veel liefde
Op de foto onderaan zie je Goodwil(met het blauwe bandje aan) in actieGoodwill 6 weken

19:26 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

03-01-08

Enkele dagen oud...

Op deze foto is Goodwill enkele dagen oud. Hij is de pup met het blauwe bandje, het lichtgewicht van het nest.

Goodwill 5dagen

21:29 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |