22-02-08

zindelijkheid

Het is een tijdje geleden dat ik nog iets op de blog plaatste maar dat komt enkel en alleen door tijdsgebrek.
Yves is ziek geweest en er waren en zijn nog steeds problemen met de blaas van Goodwill. Hij doet zijn behoeften op commando maar nu en dan loopt het fout. Dan gaat Goodwill op een oncontroleerbare manier zes keer in een uur plassen om dan een uur erna weer normaal plasgedrag te hebben. Het is zeker geen kwade wil want Goodwill is pienter en leert rap. Hij weet ook dat flink gedrag beloont word en waarom zou hij zich dan anders gedragen? Bezoek bij de dierenarts heeft uitgewezen dat er infectie in de urine zat en daarvoor word Goodwill nu behandeld.
Bij deze zou ik graag van de gelegenheid gebruik maken om hier op de blog eens een woordje uitleg te geven over zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining bij pups is vaak een kwestie van veel geduld en goed opletten. Door een aantal dingen te doen kunt u het zindelijk worden wel bespoedigen. Hou de hond in huis goed in de gaten. Bij de meeste pups kun je aan zien komen dat hij moet plassen. Neem hem op dat moment meteen mee naar buiten, maar blijf met de pup staan op een plekje vlakbij huis waar hij mag plassen.
Veel bazen hebben de neiging om met de hond te gaan wandelen totdat hij gaat plassen. Op dat moment prijs de baas de hond en gaat weer naar huis. Nu vinden veel pups het echter veel leuker om te wandelen dan om met de baas weer naar huis te gaan. Wanneer u nu regelmatig na het plassen direct weer naar binnen gaat, leert de pup binnen de kortste keren dat buiten plassen betekent dat hij weer naar binnen moet! Dus gaat de pup zich aanwennen om het buiten zo lang mogelijk op te houden, zodat hij ook zo lang mogelijk buiten kan wandelen. Wanneer de pup voldoende controle over zijn blaas heeft gekregen, komt het zover dat de pup buiten helemaal niet meer plast. Immers, plassen betekent einde pret en opnieuw naar binnen. Wanneer de baas na lang lopen het opgeeft en met de pup weer naar binnen gaat, gaat de pup binnen direct plassen. Hij heeft het immers een poos opgehouden en moet nu toch echt!
Daarom werkt het vaak veel beter om met de pup naar buiten te gaan naar een plaats waar hij moet plassen en daar net zo lang te wachten totdat de pup inderdaad geplast heeft. Prijs hem dan uitbundig met wat lekkers of door met hem te gaan spelen en ga daarna pas met de pup wandelen. Zo leert de pup dat hij eerst moet plassen en dat hij daarna beloond wordt met een stukje wandelen. Voor de pup dus alle reden om zo snel mogelijk te plassen!
Moedig de hond ook rustig aan om op het plekje waar u het wilt te gaan plassen. Wanneer u op deze manier oefent met de pup en de pup begrijpt dat hij op die plek eerst moet plassen voordat u gaat wandelen, kunt u geleidelijk er een commando bij gaan gebruiken. Uiteindelijk leert u zo de hond om op commando te plassen. En dat kan erg handig zijn!
Nog wat andere tips met betrekking tot zindelijkheidstraining:
Corrigeer de hond alleen wanneer u ziet dat hij binnen iets doet (dus op heterdaad). Het heeft dus geen zin om pas later de hond naar de plek te brengen waar hij wat gedaan heeft en met teksten als "Wat heb jij daar gedaan, dat mag jij toch niet!" op zijn kop te geven.
Maak buiten plassen zo leuk mogelijk. Vindt de hond een balletje prachtig, neem dan een balletje meet dat hij pas krijgt wanneer hij geplast heeft.
Heb geduld met zindelijkheidstraining. Sommige honden zijn binnen een paar weken zindelijk, andere doen er soms maanden over.
Overweeg het gebruik van een kamerkennel (bench) bijvoorbeeld voor de nacht. Bij veel honden werkt dat fantastisch omdat de hond zijn eigen nest niet wil bevuilen. Denk er om dat de hond geleidelijk aan de bench moet wennen .
Zindelijkheidstraining staat of valt met het voorkomen van plassen in huis. Hoe meer tijd u besteed aan het in de gaten houden van de hond en het dus tijdig naar buiten brengen van de hond, hoe sneller de hond zindelijk zal zijn.
PIC_0012

18:24 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Goede raad ! van dat wandelen, dat had ik nog niet op die manier bekeken. Maar ook is de ene hond de andere niet, Miss Poppy en Woody (mijn vorige hond) waren zindelijk op en weekje of 2. Lily daarentegen ... het begint nu toch de goede kant uit te gaan. Eén ongelukje per week of zo ! enne dan is het meestal nog mijn fout, ze geeft dan aan dat ze naar buiten wil en ik heb dat dan niet gezien ...

Gepost door: Chris, Miss Poppy & Tiger Lily | 23-02-08

Onze hond heeft er toch ook een tijdje over gedaan om zindelijk te zijn. En de plekjes die hij toch maar telkens weer vond om te gaan... Je merkte het soms echt pas op als het al in de steen was gedrongen... Nu doet hij het echter op commando zeker 's avonds want daarna volgt binnen een brokje.

Gepost door: Anne-Catherine | 24-02-08

Hey Cathy,
Amai zeg die ziet er al gegroeid uit! Ik vind dat zndelijkheidstraining ook wel een training in het geduld en overtuiging van diegene is die er 's nacht mee buiten mag... Want daar sta je dan om een onmenselijk uur te midden van de nacht te roepen van 'besoin besoin' tegen een pupje dat ineengezakt koud heeft en moe is en jij in uwen pyama! Man diegene die het al gezien of gedaan hebben ;)

Gepost door: Annelies | 26-02-08

mijn puppy Tuurke mevrouw,
Ik lees met veel plezier uw blog, die ik zelfs bij mijn favorieten plaatste!
Mijn hondje, een poedel die volgende week 5 maanden word, heeft er precies één week over gedaan om zindelijk te worden!
Niks van vuilte heb ik er nog van in huis!
Alleen, als ik er mee op straat ga wandelen, doet hij het niet, en houd hij het op tot hij weer thuis is!
Kan U mij zeggen of het vanzelf gaat komen!!!
Nu heft hij nog zijn pootje niet op, hij hurkt nog, dus hij is zeker nog niet volwassen!
Bedankt vor het lezen, en misschien voor het kleine antwoordje!!
Groetjes van Yvette en Tuurke!

Gepost door: yvette | 05-03-08

De commentaren zijn gesloten.