22-02-08

zindelijkheid

Het is een tijdje geleden dat ik nog iets op de blog plaatste maar dat komt enkel en alleen door tijdsgebrek.
Yves is ziek geweest en er waren en zijn nog steeds problemen met de blaas van Goodwill. Hij doet zijn behoeften op commando maar nu en dan loopt het fout. Dan gaat Goodwill op een oncontroleerbare manier zes keer in een uur plassen om dan een uur erna weer normaal plasgedrag te hebben. Het is zeker geen kwade wil want Goodwill is pienter en leert rap. Hij weet ook dat flink gedrag beloont word en waarom zou hij zich dan anders gedragen? Bezoek bij de dierenarts heeft uitgewezen dat er infectie in de urine zat en daarvoor word Goodwill nu behandeld.
Bij deze zou ik graag van de gelegenheid gebruik maken om hier op de blog eens een woordje uitleg te geven over zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining bij pups is vaak een kwestie van veel geduld en goed opletten. Door een aantal dingen te doen kunt u het zindelijk worden wel bespoedigen. Hou de hond in huis goed in de gaten. Bij de meeste pups kun je aan zien komen dat hij moet plassen. Neem hem op dat moment meteen mee naar buiten, maar blijf met de pup staan op een plekje vlakbij huis waar hij mag plassen.
Veel bazen hebben de neiging om met de hond te gaan wandelen totdat hij gaat plassen. Op dat moment prijs de baas de hond en gaat weer naar huis. Nu vinden veel pups het echter veel leuker om te wandelen dan om met de baas weer naar huis te gaan. Wanneer u nu regelmatig na het plassen direct weer naar binnen gaat, leert de pup binnen de kortste keren dat buiten plassen betekent dat hij weer naar binnen moet! Dus gaat de pup zich aanwennen om het buiten zo lang mogelijk op te houden, zodat hij ook zo lang mogelijk buiten kan wandelen. Wanneer de pup voldoende controle over zijn blaas heeft gekregen, komt het zover dat de pup buiten helemaal niet meer plast. Immers, plassen betekent einde pret en opnieuw naar binnen. Wanneer de baas na lang lopen het opgeeft en met de pup weer naar binnen gaat, gaat de pup binnen direct plassen. Hij heeft het immers een poos opgehouden en moet nu toch echt!
Daarom werkt het vaak veel beter om met de pup naar buiten te gaan naar een plaats waar hij moet plassen en daar net zo lang te wachten totdat de pup inderdaad geplast heeft. Prijs hem dan uitbundig met wat lekkers of door met hem te gaan spelen en ga daarna pas met de pup wandelen. Zo leert de pup dat hij eerst moet plassen en dat hij daarna beloond wordt met een stukje wandelen. Voor de pup dus alle reden om zo snel mogelijk te plassen!
Moedig de hond ook rustig aan om op het plekje waar u het wilt te gaan plassen. Wanneer u op deze manier oefent met de pup en de pup begrijpt dat hij op die plek eerst moet plassen voordat u gaat wandelen, kunt u geleidelijk er een commando bij gaan gebruiken. Uiteindelijk leert u zo de hond om op commando te plassen. En dat kan erg handig zijn!
Nog wat andere tips met betrekking tot zindelijkheidstraining:
Corrigeer de hond alleen wanneer u ziet dat hij binnen iets doet (dus op heterdaad). Het heeft dus geen zin om pas later de hond naar de plek te brengen waar hij wat gedaan heeft en met teksten als "Wat heb jij daar gedaan, dat mag jij toch niet!" op zijn kop te geven.
Maak buiten plassen zo leuk mogelijk. Vindt de hond een balletje prachtig, neem dan een balletje meet dat hij pas krijgt wanneer hij geplast heeft.
Heb geduld met zindelijkheidstraining. Sommige honden zijn binnen een paar weken zindelijk, andere doen er soms maanden over.
Overweeg het gebruik van een kamerkennel (bench) bijvoorbeeld voor de nacht. Bij veel honden werkt dat fantastisch omdat de hond zijn eigen nest niet wil bevuilen. Denk er om dat de hond geleidelijk aan de bench moet wennen .
Zindelijkheidstraining staat of valt met het voorkomen van plassen in huis. Hoe meer tijd u besteed aan het in de gaten houden van de hond en het dus tijdig naar buiten brengen van de hond, hoe sneller de hond zindelijk zal zijn.
PIC_0012

18:24 Gepost door Cathy in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

11-02-08

fotokes

kippetjes kijken (2)
socialisatie
goodwill en yves
Goodwill 2008-02-10 (22)
Goodwill 2008-02-10 (7)
Goodwill 2008-02-10

16:01 Gepost door Cathy in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

02-02-08

opvoeden

In tegenstelling tot een maand of 2 geleden vliegen de dagen en weken hier voorbij. Goodwill slorpt het grootste deel van onze vrije tijd op, zeker als hij wakker is.
Een hond een goeie opvoeding proberen te geven vraagt geduld en vooral consequentie en doorzettingsvermogen. Dat Goodwill een hond met ballen is, zag ik al vanaf het begin dat hij hier was. Een kleine pup heeft een heel hoge aaibaarheidsfactor maar de meesten laten zich daardoor vangen en vergeten dat het karaktertje nu word gevormd.
Het zindelijk zijn bijvoorbeeld. Daar steekt algauw wat tijd in want telkens de pup wakker word, gegeten of gespeeld heeft moet je hem buiten zetten. Erbij blijven tot hij zijn behoefte doet en dan uitbundig belonen met je stem en of eventueel een snoepje.
Hier rezen wat probleempjes omdat Goodwill wel zes keer in een uur plastte. Een bezoek aan de dierenarts wees uit dat hij een blaasontsteking had. Een spuitje, pilletjes en wat druppels maken daar nu komaf mee.
Goodwill weegt ondertussen iets meer dan zes kilo en heeft verder een goeie gezondheid volgens de dierenarts, een mooie stand van het gebit en een uitstekende hart en longfunctie. En dat is eraan te zien ook.
Verder leert hij nu op commando pootjes geven, naar baasje komen wat al goed lukt en zitten. Wat hij ook heel goed kent is het geluid en de plaats van de snoepjesdoos
En last but not least is socialisatie heel belangrijk. Voor de leeftijd van twaalf weken zoveel mogelijk indrukken opdoen en hem zeker niet gaan troosten bij schrikgedrag. De stofzuiger is niet zijn grootste vriend maar dat negeer ik volledig. Buiten lopen in de wind daarentegen vind hij heel leuk. Zijn eerste kennismaking met een schaap was deze week ook twijfelachtig maar na enige aarzeling ging hij er toch rustig bij. Met de kippen had hij de grootste pret want die kakelden en stoven langs alle kanten uiteen na zijn zotte kuren.
Ja, ook deze dingen horen bij het opvoeden en langzaam maar zeker proberen wij van Goodwill een betrouwbare zelfzekere hond te maken

Goodwill 01-02-08 (6)
Goodwill 30-01-08 (5)

17:54 Gepost door Cathy in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |